H I Z L I   M E N Ü

Hoşgeldiniz ( Giriş | Kayıt Ol )

> Forum bildirisi

Antenler bölümünde "çevremdeki ağları nasıl daha iyi çekerim", "şu kadar metre ilerde kablosuz ağ var ona beleş bağlanmak istiyorum hangi anteni tavsiye edersiniz" niyetinde olupta konu açmayınız. Bu tarz konular çöp kutusuna gönderilecektir. Size ait olmayan kablosuz ağları izinsiz kullanmak etik bir davranış değildir. Bilgi paylaşımını başkarlını zedelemeyecek şekilde yapınız.

4 Sayfa V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> El Yapımı Wireless Anten (cantenna)
Beğeni 5 V
lightt
mesaj Apr 25 2007, 22:31
İleti #1

Kidemli Üye
Grup Simge

Teneke Anten Yapımı:

Evet arkadaşlar başlıktan da anlaşılacağı üzere internette arama yaptığınızda sık sık karşınıza çıkan teneke anten (Pringless, Cantenna, …) projelerinden birini yapmaya kara verdim. Ve sonuçları sizlerle paylaşmam istedim. Aşağıda prensip şeması görülen anten.

Kaynak: http://www.saunalahti.fi/elepal/antenna2.html

Anten yapma ihtiyacı komşumuzla ortak kullandığımız modeme sağlıklı bağlanmamamdan kaynaklandı. PCI WiFi kart (TP-LINK TL-WN651G) üzerindeki 2 dB lik standart anten ağ bağlantısı kurmakta çok zayıftı ve sık sık kopmalar meydana geliyordu. (Direkt görüş mesafesi olan yerde bu anten ve kart gerçekten çok başarılı 400 m mesafeden çok sağlıklı ağ bağlantıları yapıyordum.) Bağlantının kötü olmasında modem ile bilgisayarımın bulunduğu konumların iğrenç olması geliyor. Modem ile aramızda bir kat kot farkı ve 5 duvar bulunuyor.

Şimdi anten için kullandığım malzemelere bir göz atalım:
1- “Çizmeci TIME” marka “Waffer Master” 400 gr gofret kutusu.

2- 1 adet şase montaj dişi N konektör

3- 1 adet erkek N konektör (RG58 uyumlu)

4- 5 m RG 58/U kablo
5- RPSMA dişi konektör (RG58 uyumlu)
6- 2 mm çapında bakır iletken.
7- Çeşitli el aletleri.

Öncelikle kutu boyutlarını vereyim. Kutu çapı 98 mm, derinliği 136 mm (derimlik kutu ağzından taban metaline kadar içeriden ölçülmüştür, kutunun taban yüksekliği 5 mm dir) Aslında şunu belirtmeliyim yaptığım araştırmalar sonucunda kutu çapını uygun olmadığını anladım. Fakat yaptığım hesaplamalar sonucunda. WiFi 1. kanal çalışma frekansı (2.412 GHz), kullandığım kutunun anten olarak üst kesim frekansını kıl pay sırıyordu. Hesaplamaları http://www.lincomatic.com/wireless/software.html#cantenna adresindeki “Cantenna V1.1” programını kullanarak yaptım. Ekran görüntüsü aşağıdadır.

Kendi hesaplamalarım sonucunda 98 mm lik bir kutu için ilgili değerler şöyle.
Ch 1 (2.412 GHz) için
Antenin alt kesim frekansı (TE11) : 1.793 GHz
Antenin üst kesim frekansı (TM01) : 2.341 GHz
Bakır iletken uzunluğu (Lo/4) : 31.1 mm
Bakır elektrot uzaklığı (Lg/4) : 46.53 mm
Kutu boyu (3Lg/4) : 139.59

Yapım Aşaması

İlk olarak kutu üzerinde kullandığım N konektöre uygun olacak şekilde bir delik açtım. Burada önemli olan nokta N konektörün orta noktasının elektrot uzaklığı mesafesinde olması. Unutmadan kutunun altında 5 mm lik payı ekleyip deliği öyle açtım. 5+46.5=51.5 mm
Yüklenen Dosya(lar)  dsc00611eb3.jpg ( 299.21K ) İndirilme Sayısı: 576

Daha sonra kutu üzerinde konektörün şase ile temasını sağlayacak bölgeleri kazıdım. Ardından N konektörün şase montaj deliklerinin yerlerini işaretledim ve uygun büyüklükte deldim. Delikler esnasında çapak bırakmamaya özen gösterdim.
Yüklenen Dosya(lar)  dsc00612ht3.jpg ( 325.84K ) İndirilme Sayısı: 372

Daha sonra bakır iletkeni uzun kesip N konektöre lehimledim, lehimledikten sonra konektör uç mesafesiyle birlikte uzunluk 31 mm olacak şekilde kestim.
Yüklenen Dosya(lar)  dsc00599uf0.jpg ( 209.16K ) İndirilme Sayısı: 402

Uygun cıvata ve somunlarla konektörü kutuya monte ettim.
Yüklenen Dosya(lar)  dsc00615cg0.jpg ( 209.51K ) İndirilme Sayısı: 408

Yüklenen Dosya(lar)  dsc00617kw8dg7.jpg ( 160.51K ) İndirilme Sayısı: 396

Sonraki adımda kullanacağım kabloyu hazırladım. Arkadaşlar RG 58/U aslında uygun bir kablo değil kayıp oranı yüksek. Kabaca metre başına 1 dB kayıp diyebiliriz. RG 213 veya LMR 400 tipi kablolar çok daha akıllıca seçimler olacaktır. Ancak İzmir’de RG 213 kabloyu parça halde satan bir yer bulamadım. Unutmayınız ki bu tip kablolar kullanım sıklıklarının az olmasından dolayı pahalıdır. Kablo kayıplarını hesaplamak için güzel bir adres Kayıp
Yüklenen Dosya(lar)  dsc00607ii4.jpg ( 223.23K ) İndirilme Sayısı: 338

Yüklenen Dosya(lar)  dsc00608wx9.jpg ( 192.11K ) İndirilme Sayısı: 329

Son olarak montajı tamamladım ve kartla bağlantıyı sağladım aşağıda sonuçlar görülmektedir.

Yüklenen Dosya(lar)  dsc00616lq4kv6.jpg ( 153.71K ) İndirilme Sayısı: 382

Ch 11 (2.462 GHz) aktif iken sinyal seviyesi düşük ancak sürekli bağlantı mevcut.
Yüklenen Dosya(lar)  anten1gb2vf9.jpg ( 66.43K ) İndirilme Sayısı: 401

Ch 11 (2.462 GHz) den Ch 1 (2.412 GHz) e geçiş. Sonuç beni gerçekten şaşırttı.
Yüklenen Dosya(lar)  anten3bo8hw2.jpg ( 60.53K ) İndirilme Sayısı: 389

Ch 1 de uzun süreli kullanım.
Yüklenen Dosya(lar)  anten4om3ng8.jpg ( 62.03K ) İndirilme Sayısı: 236

“TP-LINK Wireless Client Utility” programından bazı görüntüler.

Evet arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca şunları da hatırlatmak isterim:
Anten yönlü ve polarizasyonlu yapıdadır yani anteni kaynağa doğru çevirmeli ve uygun polarizasyonu bulmak için kendi ekseni etrafında en uygun sinyal seviyesini yakalayıncaya kadar çevirmelisiniz.
85 mm – 90 mm arasındaki kutu boyları 802.11 b/g aygıtlardaki tüm frekansları kapsıyor, yani bu boyutlardaki uygun kutular tüm kanallarda başarılı çalışabilir.
Kutu uzunluğu minimum değerdir uzun tutmanızda fayda var.
Kutunu kendi kapağı yaptığım mikrodalga fırın testini geçti biggrin.gif Bina dışı uygulamalarda kutu içerisine yabancı madde girişini engellemek için bu kapağı kullanabilirsiniz.
Kutuda izolasyon için silikon kullanmaktan kesinlikle kaçının. Silikon mikrodalgaları soğuruyor.

Başka projelerde görüşmek üzere.

Mikrodalga Fırın Testi
Wi-fi uygulamalarda kullanacağınız maddelerin 2.4 GHz lik sinyalleri soğurmaması gerekiyor.
Bir cismin Wi-Fi uygulamalarda kullanılıp kullanılamayacağını anlamak için Mikrodalga fırın testi diye amatör bir test var. Olay şöyle gelişiyor.
Test edilecek maddeden bir parça yada sığıyorsa tamamı mikro dalga fırına konuluyor.
Yanına bir bardak içerisinde bir miktar su konuyor (yada ısıtmak istediğiniz birşey). Su konmasının sebebi mikro dalga fırına cisimden dolayı aşırı yük binmesini engellemek.
Fırın içindekilerle birlikte bir müddet (3-5 dk) çalıştırılıyor.
Bu esnada cisim ve suyu gözleyiniz yanlış giden birşey olursa fırın gücünü kesiniz.
Su kaynamaya başladığında (bu işlem yeteri kadar mikrodalga sinyalin verildiğini işaret ediyor) gücü kesip test ettiğiniz objeyi çıkarıp sıcaklığını kontrol ediniz.
Eğer bir ısınma yoksa kullandığınız madde mikrodalga uygulamaları için uygundur. Başka bir değişle antenin önüne koyacağınız bu malzemeden yapılma şeyler (abartı kalınlıklarda olmadığı sürece) mikro dalga sinyalleri için cam gibi geçirgen ortamlar.

BU TEST AMATÖR OLARAK KULLANILMAKTADIR. SERBEST MİKRODALGA SİNYALLERİ ÖLÜMCÜRDÜR. LÜTFEN GEREKLİ GÜVENLİK TEDBİRLERİNİ ALINIZ.

» Nereden: İzmir

1 x Bilgi verici!
1 x Tesekkurler!
(list)

Go to the top of the page

+Quote Post
GökhanS
mesaj Apr 26 2007, 00:38
İleti #2

captain | san fran.cisco
Grup Simge

Sitemize hoşgeldiniz. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Eklediğiniz resimler çok büyük olduğundan bunları Attachment olarak upload ettim ve iki mesajını birleştirdim. Yani kısacası biraz düzenleme yaptım.

Resimler büyük cözünürlükte ve çok güzel ve basit anlatmıssın. Tebrik ederim. RG58/U kablo bence uygun çünkü bu antenlerde kullanılan kablo zaten en fazla 30-40cm birşey kullanılıyor (genellikle)

Ama tabiki bir metreden fazlasını için önerdiğiniz diğer kabloları almakta fayda var.

Döküman Bölümündeki düzenlemeler bittikten sonra paylaşımınızı eğer izin verirseniz PDF'e çevirip download için sunmak istiyorum.

Konuyu sabitleştirdim. Çok faydalı bir makale.

Tebrik ederim.
iyi geceler

» Nereden: Yurt Dışı » İlgi alanı: Wi-Fi bağımlısı
» Donanım ve Ekipman: Linksys by Cisco WRT160NL & WRT54GL & WUSB600N, Orinoco WD8470, PCMCIA PCI Adaptörü, Edimax 7318UG, ALFA Awus036h 500mw & Awus036h 1000mw & Awus036nh 1000mw & Awus036eh 200mw, 2dbi, 5dbi, 9dbi Omni, 18dbi Yagi, Bluetooth GPS alici, Pringles Yagi, BiQuad, Cantenna (Tukas versiyonu) antenleri

+Quote Post
circassia
mesaj May 12 2007, 10:34
İleti #3

Katılımcı Üye
Grup Simge

Harika bir calisma,

böylece türk bilgi kaynagina bir katkida daha bulunmus oldun smile.gif Gökhanin dedigi gibi, makaleleri pdf dosyasina cevirecegiz, gercekten güzel bir arsive sahip olabiliriz.

saygilarimla

» Nereden: Adana

+Quote Post
musa70
mesaj Jun 23 2007, 14:09
İleti #4

Aramıza hoşgeldin
Grup Simge

Unutmadan kutunun altında 5 mm lik payı ekleyip deliği öyle açtım. 5+46.5=51.5 mm
kardeş bu 5.1 lik delik mesafesi deligin orta merkezimi 5.1 yoksa bitmişimi yani deligin dış uç noktasımı 5.1 olacak

» Nereden: İzmir

+Quote Post
GökhanS
mesaj Jun 24 2007, 12:04
İleti #5

captain | san fran.cisco
Grup Simge

Orta Merkezi olacak

» Donanım ve Ekipman: Linksys by Cisco WRT160NL & WRT54GL & WUSB600N, Orinoco WD8470, PCMCIA PCI Adaptörü, Edimax 7318UG, ALFA Awus036h 500mw & Awus036h 1000mw & Awus036nh 1000mw & Awus036eh 200mw, 2dbi, 5dbi, 9dbi Omni, 18dbi Yagi, Bluetooth GPS alici, Pringles Yagi, BiQuad, Cantenna (Tukas versiyonu) antenleri

+Quote Post
ertugrul01
mesaj Sep 25 2007, 10:56
İleti #6

Aramıza hoşgeldin
Grup Simge

arkadaşım cantenna anten kazancı kaç dbi

+Quote Post
GökhanS
mesaj Sep 25 2007, 10:50
İleti #7

captain | san fran.cisco
Grup Simge

Yanilmiyorsam 7 ila 11 arasi olmasi lagzim. Verilen programda bunu ölcebiliyorsun.

+Quote Post
wachika
mesaj Oct 14 2007, 07:10
İleti #8

Aramıza hoşgeldin
Grup Simge

Arkadaslar ben disi N konnektoru kutuya sabitledim.Sonra erkek N konnektore RG58-u kabloyu baglayamadım,nasıl baglanıyor resimli olarak gosterirmisiniz?(Birileri lehimlenecek diyor,digeri ozel pensesi var penseyle sıkıstırcan)Kablonun diger ucunu da sma disi konnektore baglayamadım.Bana resimli olarak anlatın lutfen...Cok basit gozukuo ama isi bilmeyince yapamıorsun.Elektrikciler bile bilmio,bazı elektronikciler bu telsiz kablosu para at yaparız diolar bende guvenemedim.Hemde astarı yuzunden pahalı olcak diye...3Ytl konnektorleri aldım,kablo 1metre 1ytl,sma disi konnektor de 3 ytl toplam 7ytl'ye gelio cok ucuz ama yapması zormus...
yada ist da oturan biri kablo ve konnektorleri versem yaparmı bana.

tesekkurler

+Quote Post
musty222
mesaj Apr 26 2008, 20:46
İleti #9

Aramıza hoşgeldin
Grup Simge

N konnektörü kutunun içersine monte ediyoruz dişi konektörü nereye bağlıyorsunuz
dişi konnektörü usb wireless adaptöre bağlayıp başka bir modemden yayın alabilirmiyiz

» Nereden: İstanbul

+Quote Post
ugurburak
mesaj Apr 27 2008, 12:00
İleti #10

Sadık Üye
Grup Simge

dier ucunu pcı baglıyoruz usb baglamak ıcın cıkıs olması lazım varsa onada baglaya bılırsın

» Nereden: Kastamonu » İlgi alanı: Lütfen bir ilgi alanı seçiniz!
» Donanım ve Ekipman: X-link 200mw Afoundy 200mw d-link 2100 rt73 minipci kart Wifly 800mw Dreambox 500s Crea j100 minij

+Quote Post

Collapse

> Benzer Konular

Konu Başlıgı Cevaplar Konuyu Başlatan Okunma Son Faliyet
No New Posts Goto last unread Wireless Hk.
4 seran 197 7th September 2010 - 14:44
Son Ileti: GökhanS
No new votes Goto last unreadANKET: Anten Kullanmakmı ? Acces Pointer Mi?
Yayın Mesafesi Uzatmak İçin
15 alem3 390 1st September 2010 - 15:54
No New Posts Goto last unread Wireless Ağım Evden çekmez Hale Geldi?
daha once hic sorun yasamamıstım boyle?
1 uzanur 200 28th August 2010 - 14:12
No New Posts Goto last unread Antenim Bozuldu Ustadlar şase Sorunsalı
4 emrah61 210 27th August 2010 - 16:50
Son Ileti: emrah61
No New Posts Goto last unread Topic has attachments Wireless Usb Uzatma
3 fehmiturk 351 23rd August 2010 - 18:35
Son Ileti: fehmiturk

4 Sayfa V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 kullanıcı bu başlığı okuyor (1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı)
0 üye:

- Basit Görünüm Tarih: 9th September 2010 - 11:15
WiFi-Turk.com Portal Versiyon 2.3
Türkiye'nin kablosuz teknoloji merkezi
WiFi-Turk
Ana Sayfa  |   Forumlar  |   Makale  |   İndir  |   WiFi-Turk Galeri  |   WiFi-Turk TV  |   V.I.P.  |   İletişim
İG (İçerik Gönder)
Haber gönder  |   Dosya gönder  |   Makale gönder  |   Video gönder  |   Fotoğraf gönder
Wi-Fi Turk Topluluğu
WiFi-Turk Üye Haritası  |   V.I.P. Uygulaması  |   Üye Grupları  |   Üyelik Kuralları  |   Uyarı Sistemi
Wi-Fi Pazarı (Shop) kriterleri  |   Nasıl Moderatör olunur?  |   Nasıl Yönetici olunur?
Diger
Hakkımızda  |   Proje / Kampanyalar  |   Bizi destekleyenler  |   Reklam hizmetleri