WiFi-Turk.com

Previous
Baz istasyonları 'temiz' çıktı!
Baz istasyonları 'temiz' çıktı!
Türkiye'deki baz istasyonlarının yüzde 90'ı elektromanyetik dalga açısından denetlendi. Durum korkutucu değil.

Bilgi Teknolojileri ve İletiÅŸim Kurumu (BTK), Türkiye genelindeki 45 bin 479 adet baz istasyonunun 32 bin 140'ını denetledi.

Kent merkezlerine kuruldukları için pek çok vatandaşın tepki koyarak protesto ettiÄŸi baz istasyonlarındaki ortam ölçümleri belirlenen limitin altında çıktı.

Mayıs sonu itibariyle BTK tarafından yüzde 89.23'ü denetlenen baz istasyonlarının hiçbirinin sınır deÄŸer olan 41 volt/metreyi aÅŸmadığı bildirildi.

Baz istasyonları bulunan bölgelerde yapılan ortam ölçümlerinde yüzde 64 oranında 0-4 v/m, yüzde 34 oranında 4-10 v/m deÄŸer elde edilirken, sadece yüksek gerilim hatlarının bulunduÄŸu bölgeler olan yüzde 2'lik kısımda 10-20 v/m deÄŸeri tespit edildi.

Mayıs sonu itibariyle İzmir Bölge MüdürlüÄŸü'ne baÄŸlı 11 ildeki 8 bin 380 aktif baz istasyonunun 5 bin 545'inde yapılan baz istasyonu etki alanının elektromanyetik deÄŸeri ölçüm sonuçları da yoÄŸunluklu olarak 0-4 volt/metre olarak belirlendi.

İzmir'deki 3 bin 612 baz istasyonundan denetimi yapılan 2 bin 223 istasyonun ölçüm sonuçları da limit deÄŸerin altında çıktı.

 

''GÜNEÅž DAHA TEHLİKELİ"
BTK İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla, 11 ilin baÄŸlı olduÄŸu MüdürlüÄŸün çalışmalarını ve 30 Haziran itibariyle bölgedede bulunan baz istasyonlarının durumunu AA muhabirine deÄŸerlendirdi.

İstasyon sayılarının devamlı deÄŸiÅŸtiÄŸini aktaran Aşıla, Bölge MüdürlüÄŸüne baÄŸlı 11 ilde, kurulum izni verilen ikinci nesil 6 bin 905 istasyondan 6 bin 581'inin faaliyette olduÄŸu, kurulum izni verilen üçüncü nesil 2 bin 246 istasyondan ise bin 877'sinin kurulu durumda bulunduÄŸunu anlattı. Aşıla, ''Haziran ayı verileri itibariyle ölçüm sayımız yüzde 90'ları geçmiÅŸ vaziyette'' dedi.

İstasyona kurulum izni anlamına gelen ''güvenlik sertifikası''nı operatörlere verdikten sonra, operatörün sistemi kurup, kurum tarafından yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸlara ölçümlerini yaptırdığını ve kendilerine gönderdiÄŸini dile getiren Aşıla, yetki belgeli firmalar yanlış bir iÅŸlem yaparsa, ilk seferde ikaz ettiklerini, ikinci seferdeyse yetki belgesi iptalinin yapıldığını, o firma ve hissedarlarına bir daha yetki belgesi verilmediÄŸi vurguladı.

Aşıla, insan vücuduna zararlı olan dalganın 2000 v/m olduÄŸunu ve bunun vücutta 1 derecelik ısınma meydana getirdiÄŸini belirterek, bu konuda uluslararası çalışmalar sonucunda Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün 2000 v/m'nin ellide biri olan 41 v/m eÅŸik deÄŸer aldığını ifade ederek, ÅŸu görüÅŸleri aktardı:

''Bu tek bir cihaz için eÅŸik deÄŸerini, bu deÄŸerin de altına, 10 v/m'ye çektik. Yaptığımız ölçümlerde de nadiren 5 v/m'lere rastlayabiliyoruz. Genelde çok daha düÅŸük. Bir bölgedeki istasyonların hepsini kapatsanız bile yine ortamda 1,8 v/m'yi bulursunuz. Çünkü güneÅŸ de bir elektromanyetik bir ışınım yapıyor. Spektruma baktığımızda güneÅŸin yaydığı elektromanyetik dalga, baz istasyonlarından çok daha tehlikeli.''

Halkın çeÅŸitli sebeplerden baz istasyonlarının ÅŸehir dışına çıkartılmasını istediÄŸini kaydeden Aşıla, verilen frekans bandına bakılırsa, bu durumda haberleÅŸme sayısının çok kısıtlı olacağını, haberleÅŸmenin saÄŸlıklı yapılamayacağını anlattı.

Aşıla, baz istasyonlarının radyo-televizyon vericileri gibi ÅŸehir dışına çıkarılmasını talebini de ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:

''Bizim ÅŸu an baz istasyonlarına verdiÄŸimiz güç ÅŸehir içinde 10 vattır. Ve istasyonlar çoÄŸaldıkça güç daha aÅŸağılara düÅŸmekte. Hatta alışveriÅŸ merkezleri, oteller gibi kapalı mekanlarda haberleÅŸmeyi saÄŸlayabilmek için mikrosel dediÄŸimiz sistemler kurulmakta. Radyo-televizyon vericileri ise 5 kilovat, 10 kilovat. 5 bin-10 bin vat yani, ancak o güçle size ulaÅŸabiliyor ama o da tek yönlü bir haberleÅŸme. Cep telefonu kullanacaksanız sizin gücünüzün de o seviyeye ulaÅŸması gerekir. 10 vatlık bir cihazla ancak vericileri gördüÄŸünüz noktada, dışarıda görüÅŸme yapabilirsiniz.''

 

WIRELESS'IN YAYDIĞI ELEKTROMANYETİK DALGA BAZ İSTASYONLARINDAN AŞAĞI DEĞİL
Cep telefonlarının akıllı cihazlar olduÄŸunu ifade eden Aşıla, telefonun ÅŸebekeye yakın ise kendi gücünü kıstığını, uzaktaysa daha fazla enerji, yani elektromanyetik dalga yaydığını dile getirdi.

Aşıla, ''Hücresel sistemin yapısı gereÄŸince baz istasyonlarının ÅŸehir içinde olmak mecburiyetinde ve ne kadar sık olursa da o kadar düÅŸük seviyede elektromanyetik ışınım yayacaktır. Dünyada GSM baz istasyonu üreticisi sınırlı sayıda. Türkiye'deki üç operatörümüz de bu cihazları kullanıyor'' diye konuÅŸtu.

Yurt dışında kilise ve okullarda dahi baz istasyonu bulunduÄŸunu, Türkiye'de baz istasyonlarının ilk kurulumu sırasında çevresel etkenlere dikkat edilmediÄŸini ve görüntü kirliliÄŸi yaratıldığını anlatan Aşıla, ÅŸu an operatörlerin bu görüntü kirliliÄŸini kamufle etmek bazı çalışmalar yaptığını kaydetti.

Aşıla, ''Bu sefer de halk, 'Demek bu istasyon zararlı ki göstermemek için baca ÅŸeklinde yapıyorlar, saklıyorlar' diye düÅŸünüyor. Bu, bence psikolojik etkiden öte bir ÅŸey deÄŸil. Dünyada GSM'in çıktığı 1990'lü yıllardan beri kesinleÅŸmiÅŸ, saÄŸlığa zararlı olduÄŸu yönünde bir kanıta da ulaşılamadı'' görüÅŸünü aktardı.

İzmir Bölge MüdürlüÄŸü'ne baÄŸlı 11 il ve 8-10 büyük ilçede elektromanyetik ışınım çalışması yaptıklarından da bahseden Aşıla, ÅŸunları dile getirdi:

''Ortamı, çevresel etkenleri de içine alarak ölçtük. En yüksek deÄŸer gördüÄŸümüz yer İzmir'de Pınarbaşı oldu. Yani sanayinin içi. Burada 9 v/m civarında deÄŸerlere eriÅŸtik. Ancak gittiÄŸimiz bölgede baz istasyonu yoktu. Enerji nakil hatları ve sanayi makineleri vardı.''

Yönetmelik uyarınca, talep geldiÄŸi takdirde, saÄŸlık kuruluÅŸlarına da düÅŸük güçlü mikroseller yerleÅŸtirdiklerini ifade eden Aşıla, ''Zararlı olsa o saÄŸlık kuruluÅŸu kurulmasına izin vermez'' dedi.

Namık Aşıla, günlük yaÅŸamda wireless-ADSL'in neredeyse vazgeçilemez olduÄŸunu belirterek, ÅŸu görüÅŸleri aktardı:

''Onları ölçtüÄŸümüzde, yaydıkları elektromanyetik dalga hiç de baz istasyonlarından aÅŸağı deÄŸil. Mesela dizüstü bilgisayarlarımız var. Altında havalandırma delikleri var, dizinize koyduÄŸunuzda onları kapatıp cihazınıza da zarar veriyorsunuz. Laptopu bacağınızın üzerine koyup vücudunuzun ısısını sıcak havayla zaten artırıyorsunuz. Bu rahatsızlığa neden olabilecek bir ÅŸey. Laptopun iÅŸlemcisi de o frekansta çalışıyor. Dizin üstüne koyduÄŸunuzda, 5-6 baz istasyonunu kucağınıza oturtmuÅŸ oluyorsunuz.

Kaynak: ntvmsnbc

baz istasyonu
elektromanyetik

Yeni Yorum Ekle

Gönderdiğiniz yorum yönetici onayından geçtikten sonra yayınlanır. Yapılan yorumlardan yorum sahibi sorumludur, WiFi-Turk.com sorumlu tutulamaz.

tartış(1 Yorum)

cesurlu1617 Temmuz 2010
o zaman bunların dediğine göre baz istasyonları vücüda zarar vermiyor çoğunluk merkezlerde oluyo baz istasyonu çoksa zararı daha az alıyoruz ama bazı köylerede kurulmuş baz istasyonları var onların harcadığı enerji ve yaydıkları elektromanyetik dalgalarıda ölçselerdi ya
<----- AD | REKLAM ----->
<----- AD | REKLAM ----->
1.4/5 (toplam 10 oy)
PaylaÅŸ
Hit Haberler (Son 30 Gün)
En Tartışmalı Haberler
Birden Fazla Ağa Bağlanarak İnternet Hızınızı Artırın!
Birden Fazla Ağa Bağlanarak İnternet Hızınızı Artırın!

Bağlandığınız ağları birleştirerek internet hızınızı artırın.

WPA/WPA2 Açığı: Defcon18'de Hole196 Sunumu
WPA/WPA2 Açığı: Defcon18'de Hole196 Sunumu

WPA/WPA2 protokolünde bulunan açıklar Defcon18 hacker konferansında tanıtıldı.

Netgear R6300 Gigabit Wi-Fi Router, 802.11ac ile gelen ilk ürün
netgear r6300

Önümüzdeki yılların yeni Wi-Fi standartı olması neredeyse kesinlik kazanan 802.11ac standartÄ...

Wi-Fi sinyalini engelleyen duvar kağıdı
Wi-Fi sinyalini engelleyen duvar kağıdı

Fransız araştırmacılar evdeki sinyalin dışarı çıkmasını engelleyen ama dışardaki sinyal...

WiFi-TURK v3 Beta Yayına Başladı!
v3 tanitim

Website altyapımızın tamamen sıfırdan hazırlanarak tekrar inşaa edilmesinin ardından beta ya...